Wanneer APK keuring?

Het is belangrijk om te weten wanneer u uw auto moet laten keuren voor de APK, want zonder geldige APK keuring mag u de weg niet op. Doet u dit toch, dan riskeert u een hoge boete, die nog bovenop de boete komt die u sowieso ontvangt als uw auto niet voor de vervaldatum is goedgekeurd. Bovendien kunnen verzekeringsmaatschappijen weigeren geld uit te keren als u met een ongekeurde auto bij een ongeluk betrokken raakt. Zorg er dus voor dat uw auto op tijd gekeurd is. Vakgarage helpt u aan de vervaldatum herinneren met de reminder.

HOE KOMT MIJN AUTO BIJ DE GARAGE ALS MIJN APK IS VERLOPEN?

Gelukkig is hier een uitzondering voor gemaakt. Als u een afspraak heeft gemaakt bij uw Vakgarage voor een APK keuring, dan mag u rond dat tijdstip met uw auto naar de garage rijden. Let er wel op dat dit tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK is toegestaan. Na deze periode riskeert u wel een boete.

MIJN AUTO IS GESCHORST, MOET DEZE APK GEKEURD WORDEN?

Nee, als u uw auto heeft geschorst is deze vrij van zowel de jaarlijkse APK keuring als van wegenbelasting en de verzekeringsplicht. U kunt uw auto voor een periode van maximaal 1 jaar schorsen.

IK RIJD NIET IN MIJN AUTO, MOET DEZE WEL EEN APK KEURING HEBBEN?

Ja, ook als u uw auto niet of minimaal gebruikt, moet deze net als elke andere auto een APK ondergaan. De intensiteit van het gebruik van uw auto heeft geen invloed op de APK periode. Rijdt u veel kilometers, dan zult u logischerwijs vaker een onderhoudsbeurt aan uw auto nodig hebben. U doet er verstandig aan om de afspraakbevestiging even mee te nemen. Mocht u toch onderweg staande gehouden worden, kunt u dit altijd als bewijs aanleveren.

Hoe lang is een nieuwe APK keuring geldig?

Dit is afhankelijk van zowel de leeftijd van uw auto als van de brandstof die gebruikt wordt.

  • Nieuwe elektrische en benzine auto's hoeven pas na 4 jaar de eerste APK keuring te ondergaan.
  • Nieuwe dieselauto's moeten de eerste keuring na 3 jaar ondergaan.
  • Elektrische en benzine auto's moeten na de eerste keuring om de 2 jaar gekeurd worden tot ze 8 jaar oud zijn.
  • Dieselauto's moeten na de eerste keuring elk jaar een APK hebben.
  • Een auto van 30 jaar dient elke 2 jaar een APK te krijgen.
  • Auto's boven de 50 jaar hebben geen APK keuring meer nodig.

KAN IK MIJN AUTO EERDER APK LATEN KEUREN?

Ja dat kan. U kunt uw auto al 2 maanden APK laten keuren voordat deze verloopt. Het mooie is dat u wel gewoon uw oude APK datum behoudt.  Ideaal voor de vroege vogels en de mensen die met een gerust hart op pad willen.

IS EEN GELDIGE APK IN HET BUITENLAND VERPLICHT?

Ja, ook in het buitenland bent u verplicht om een geldige APK te hebben. Afhankelijk van het land waar u naar toe gaat, mag u daar meestal 3 tot 6 maanden rijden. Als u daar langer wilt verblijven dient u de auto in het betreffende land in te schrijven. Handig om te weten; alleen in Spanje en België is het mogelijk om een APK uit te laten voeren. Zorg voor uw vertrek altijd voor een geldige APK en voorkom problemen.

WANNEER MOET MIJN AUTO VOOR DE APK?

Vermoedt u dat het tijd is voor de jaarlijkse APK controle, maar weet u niet meer precies wanneer de vervaldatum is? Ga naar het RDW register om eenvoudig te achterhalen wanneer uw auto aan een nieuwe APK check toe is. Als u uw kenteken heeft ingevuld ziet u alle belangrijke informatie over uw auto, waaronder de datum waarop uw APK verloopt. Ook kunt u hier een automatische APK herinnering instellen, zodat u nooit te laat bent met uw jaarlijkse autokeuring.